maanantai 31. joulukuuta 2012

Pikkumusta juhlamekko

Juhlapuvun valmistaminen oli tiedossa jo kauan ja mekon mallia ehti pyörittää mielessä pitkään. Halusin tehdä suht yksinkertaisen, simppelin pikkumustan, joka sopisi useampaankin tilanteeseen. En halunnut mekosta liian istuvaa, vaan hieman väljempilinjaisen, muttei kuitenkaan mitään säkkiä. Suunnittelu sujui aika hyvin ja pian paperille hahmottuikin omaa silmää miellyttävä, yksinkertainen malli. Mutta liian yksinkertaista ei saa olla. Olen pyrkinyt koulussa suunnittelemaan malleja, joista oppisin jotain uutta. Tässä uutena juttuna minulle on vedokset.



Kun malli oli selvillä piirsin peruskaavan, laadin kuosittelusuunnitelman ja ryhdyin rakentamaan kaavoja.

Mutta tässä kuvien kera koko projekti:

Piirsin siis peruskaavan. Minulla oli ajantasalla vain jakun väljyyksillä piirretty peruskaava, ja halusin piirtää vähän kiinteämmän kaavan.

Normaalista poiketen kopioin koko etukappaleen kaavan, koska mekko on epäsymmetrinen. Tuossa A4sella on vielä suunnittelu vaiheesta kaksi mekon mallia. Niistä näkyy vähän selvemmin mekon malli kuin tuosta alussa olleesta tunnelmakuvasta. Näistä kahdesta mekosta tein tuon vasemman puoleisen, mutta ilman vyötä. Vyön korvasin lopulta kylkeen kiinnitetyillä koristeilla.


1
Tässä on kuosittelusuunnitelma.
1.Uusi rintamuotolaskoksen paikka.
2. Rintamuotolaskoksen sulkeminen.
3. Pääntien suurentaminen.
4. Pääntien laskokset/vedokset.
5. Sivusauman vedokset.




Tässä olen aloittanut kuosittelua ja sulkenut rintamuotolaskoksen ja suurentanut pääntietä. Sekä piirtänyt sivulle vedosten paikat.



Tässä olen jo avannut kaavaa vedosten kohdalta ja samalla sulkenut oikeanpuoleisen muotolaskoksen. Pääntiellekin olen avannut vedosten paikat. Hihat vielä puuttuvat. Yleensä olen tehnyt kuosittelun leikkaamalla ja liimaamalla kaavan osia paperille, mutta tällä kertaa teippailin paloja pöytään, jotta saisin liikuteltua niitä helposti koittaessani pähkäillä vedosten rakennetta. Tämä oli ensimmäinen kerta kun yritin kuositella vedoksia. Teippailu olikin todella kätevää, sillä koko kaavaa joutui välillä siirtelemään ja vedosten syvyyksiä muuttelemaan.



Tässä onkin kuosittelun lopputuloksena syntynyt kaava. Toinen muotolaskos jäi, sitä en saanut poistettua mitenkään. Sen jätinkin vain väljyydeksi, koska koeversiossa näkisin kuinka mekko asettuu. Ja sehän asettui huonosti :D Vatsan kohdalle jäi pussia ja vedoksetkaan eivät asettuneet kauniisti. Yritin saada ne asettumaan paremmin ompelemalla niitä vähän kiinni, mutta en ollut tyytyväinen mekkoon. Kuosittelu opetti vedoksista paljon, ja siitä että pienemmilläkin muutoksilla saa paljon aikaan.


Sovitusversion perusteella tein kaavamuutoksia. Lisäsin sauman rinnan alle, jotta se veisi vähän ylimääräistä väljyyttä pois. Lisäksi lyhensin vedoksia, jotta ne eivät pussittaisi niin pahasti. Sitä varten avasin kaavan pystysuorassa molempien muotolaskosten kohdalla ja käytin näin syntyneitä kaavanpalasia apuna vedosten katkaisussa. Tämä ei ehkä ollut niin oikeaoppista kuosittelua, mutta opettaja oli poissa enkä ruvennut kyselemään keneltäkään varmennusta, vaan tein niin kuin itse parhaaksi näin.
Tästä toisesta kuosittelusta tein myös sovitusversion, joka istui paremmin kuin ensimmäinen kokeilu ja tällä kaavalla sitten leikkasinkin mekkoni palaset.

Takakappaleen kuosittelusta ei ole kuvia eikä sen parempaa suunnitelmaa, sillä siinä ei tullut suuria muutoksia. Pääntietä suurennettiin, keskelle taakse tuli sauma ja olka pidentyi holkkihihan takia. Koeversion sovituksen jälkeen syvensin ja pidensin muotolaskosta.


Kankaana minulla oli Eurokankaan palalaarista löytynyt ohuen ohut satiinin pala. Palasella oli pituutta 1,20 metriä, mikä riitti juuri mekkooni. Hintaa palalle tuli 5,45 euroa. Pesuohjetta ei tietenkään palakankaan mukaan saanut, mutta ehkä 40 astetta ja kahden pisteen silityksellä tätä hoitaisin. Kangasta oli aika helppo ommella ja se käyttäytyi ihan kunnolla. Harmittamaan jäi langanjuoksut. Vuorin kiinnitämisessä mekkoa joutui pyörittämään ja kääntelemään paininjalan alla niin paljon että kangas vähän kärsi siitä. Vetoketjun vieressä takana on jälki, kun kankaasta tarttui lanka syöttäjään. Onneksi kankaaseen ei kuitenkaan tullut reikää, yritin oikaista kiristynyttä lankaa ja lopulta pujotin lankalenkin nurjalle, ettei se tarttuisi uudestaan mihinkään.


Muutama hämärä kuva sovituksesta.



Tässä sovituksessa huomattu vika. Rinnan alla oleva sauma aiheutti ylimääräistä pystyväljyyttä eli pussin yläosan puolelle. Ylimääräinen väljyys neulattiin pois ja ompelin sauman uudesta kohdasta. Kuvassa ylempi punainen viiva on uusi sauma ja alempi vanha. Yläosan puolelta piti ottaa poistoa aika reippaastikin ja hassusti kaartaen. Tämä kuva hieman vääristää, sillä ensimmäinen sauma oli suora ja uusi tikin paikka kaarsi ylös aika rajustikin. Tämä korjaus piti tehdä vain toiselle puolen. Ilmeisesti syynä olivat vedokset.




Kun niin moni muukin lisäsi vähän kimalletta ja yksityiskohtia mekkoihinsa, niin minäkin kipaisin hakemassa Napista ja nauhasta vähän jotain kivaa mekkooni. Aluksi olin suunnitellut mekkoon vyötä, mutta en löytänyt mieleistäni solkea eikä vyö muutenkaan mielestäni enää sopinut kokonaisuuteen. Korvasin sen sitten näillä koristeilla.


Koristeet paikoillaan mekon kyljessä. Lisätarvikkeet, eli nämä koristukset ja vetoketju tulivat maksamaan 10,30 ja vuorikangas 3,50. Eli mekolle tuli yhteensä hintaa 19,25 euroa.

Mekon vuorittaminen oli hankalaa ja varsinkin pääntie oli vaikea. Myös hihansuut olivat vaikeat ommella ja jäivät vähän epäsiisteiksi, kun vuori ja miehusta lähtivät menemään eri tahtiin.
Vedokset onnistuivat lopulta yllättävän hyvin. Nuo kirjaillut koristeet ovat piste iin päälle tässä mekossa ja tuovat lisää juhlavuutta muuten hillittyyn mekkoon.






Välillä olin aika väsynyt noiden vedosten tekoon, kun eivät meinanneet onnistua. Lopulta ajattelin vain pienentää niitä niin paljon etteivät aiheuta liikaa väljyyttä, ja sehän toimi. Paljon uutta tuli opittua, mutta valitettavan itsenäisesti. Vaikka tämä olikin aika pitkälti yrittämistä ja erehtymistä, olisi loppuvaiheessa kuitenkin tarvinnut opettajan kommentteja.
Kaikenkaikkiaan projekti sujui hyvin. Pukuesityskin sujui, vaikka kiirettä piti. Harmi ettei esitystä nähnyt livenä, mutta hyvältä se näyttää ruudullakin. Oman osani näytöksen hyväksi tein niin hyvin kuin pystyin. Tämä oli hauska kokonaisuus, vaikka välillä iski toivottomuus ja epäusko. Kaikki meni kuitenkin hyvin.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti